Молитва «Отче наш, Іже єси на небесах!»: текст російською мовою

Немає людини, який не чув би або не знав про існування молитви «Отче наш, Іже єси на небесах!». Це найголовніша молитва, до якої звертаються віруючі християни всього світу. Молитва Господня, як прийнято називати «Отче наш», вважається ключовим надбанням християнства, найстарішої молитвою. Наведена вона у двох Євангелій: від Матвія – у главі шостій, від Луки – у розділі одинадцятою. Велику популярність отримав варіант, даний Матвієм.

Російською мовою текст молитви «Отче наш» існує у двох варіантах – на сучасному російською і церковнослов’янською. Багато людей помилково з-за цього вважають, що в російській існує 2 різних молитви Господньої. Насправді, ця думка в корені не правильне – обидва варіанти рівнозначні, а така розбіжність сталося в зв’язку з тим, що під час перекладу давніх письмен «Отче наш» переводилася з двох джерел (вищеназваних Євангелій) по-різному.

З історії «Отче наш, Іже єси на небесах!»

Біблійне переказ свідчить, що молитві «Отче наш, Іже єси на небесах!» апостолів навчив сам Ісус Христос, Божий Син. Сталася ця подія в Єрусалимі, на горі Оливній, на території храму Pater Noster. Текст молитви Господньої був зафіксований на стінах цього даного храму на більш ніж 140 мовами світу.

Однак доля храму Pater Noster виявилася трагічною. В 1187 році, після захоплення Єрусалиму військами султана Саладіна, храм був повністю зруйнований. Вже в XIV столітті, в 1342 році, знайшли шматок стіни з гравіюванням молитви «Отче наш».

Пізніше, в XIX столітті, у другій його половині, завдяки архітектору Андре Леконту, на місці колишнього Pater Noster з’явилася церква, яка згодом перейшла в руки жіночого католицького чернечого ордену босоногих кармеліток. З тієї пори стіни цієї церкви кожен рік декорується новим панно з текстом головного християнського надбання.

Коли і як молитва «Отче наш» вимовляється?

«Отче наш» служить обов’язковою частиною щоденного молитовного правила. Традиційно прийнято її читати в день читати 3 рази – вранці, вдень, ввечері. Всякий раз вимовляється молитва тричі. Після неї читаються «Богородице Діво» (3 рази) і «Вірую» (1 раз).

Як передає Лука у своєму Євангелії, Ісус Христос, перед даруванням віруючих молитви «Отче наш», вимовив: «Просіть, і вам воздасться». Це означає, що «Отче наш» потрібно читати перед будь молитвою, а молитися після цього можна і своїми словами. Коли Ісус заповів її, він дав дозвіл називати Господа батьком, тому до Всевишнього звертатися зі словами «Отче наш» («наш Батько») – повне право всіх молільників.

Молитва Господня, будучи найсильнішою і головною, об’єднує віруючих людей, тому читати її можна не тільки в стінах богослужбового закладу, але і за його межами. Для тих, хто з-за зайнятості своїй вимові «Отче наш» не здатний приділити належну час, преподобний Серафим Саровський рекомендував читати її при всякому положенні і при будь-якій можливості: перед прийняттям їжі, в ліжку, під час роботи чи занять, при ходьбі і так далі. На користь своєї точки зору Серафим наводив слова з Писання: «всякий, хто призве ім’я Господнє, спасеться».

Звертаючись до Господа з допомогою «Отче наш», віруючі повинні просити про всіх людей, а не тільки про себе. Чим частіше людина молиться, тим ближче стає він до Творця. «Отче наш» – молитва, в якій міститься пряме звернення до Всевишнього. Це молитва, простежуються в якій відхід від суєти мирської, проникнення в глибини душі, відчуженість від грішного земного життя. Неодмінна умова при проголошенні молитви Господньої – устремління до Бога думками і серцем.

Структура і російський текст молитви «Отче наш»

«Отче наш» володіє своєю характерною структурою: в самому її початку йде звернення до Бога, звертання до нього, далі озвучуються сім прохань, які тісно переплетені один з одним, завершується все славнословием.

Текст молитви «Отче наш» в російській мові використовується, як зазначалося вище, у двох рівнозначних варіантах – церковнослов’янською і сучасній російській.

Церковнослов’янський варіант

Зі старослов’янським варіантом звучання «Отче наш» наступним чином:

Сучасний російський варіант

У сучасній російській «Отче наш» є у двох варіантах – у викладі Матвія і у викладі Луки. Текст від Матвія найбільш популярний. Звучить він таким чином:

Варіант молитви Господньої від Луки є більш скороченим, не містить славнословия і звучить наступним чином:

Молиться людина може вибрати будь-який з наявних варіантів. Кожен з текстів «Отче наш» – це свого роду особиста бесіда молиться з Господом Богом. Молитва Господня є настільки сильною, піднесеної і чистою, що після її виголошення кожна людина відчуває полегшення і спокій.

«Отче наш» читати можна при будь-якій проблемі, що виникла в життя, і бажано – кілька разів за день. Для цих цілей рекомендується придбати церковну освячену ікону.

Ссылка на основную публикацию