Чи може іноземний громадянин відкрити ІП в Росії

Багато суб’єктів підприємницької діяльності укладають трудові договори з іноземними працівниками, серед яких іноді зустрічаються висококваліфіковані фахівці. Якщо громадяни інших держав не хочуть працювати в Росії за зарплату, вони можуть спробувати свої сили в бізнесі. Для цього їм необхідно отримати статус індивідуального підприємця, керуючись регламентом Федерального законодавства. У ньому вони знайдуть інформацію щодо того, чи можна відкрити ІП не за місцем прописки, як платити податки і т.д.

Чи може іноземець вести бізнес в Росії в статусі ІП?

Відповідно до Конституції РФ громадяни іноземних держав мають ті самі права, що і росіяни, за винятком деяких моментів. Цивільний Кодекс визначає правила для людей, які вирішили займатися підприємницькою діяльністю. Відповідно до цього нормативно-правовим актом бізнес в Росії можна починати тільки після державної реєстрації, під час якої визначається організаційно-правова форма. Можливість реєстрації в статусі ІП для громадян іноземних держав надається не тільки Конституцією, а й Федеральним Законом №115. Якщо було отримано свідоцтво ІП, то підприємець в майбутньому не зможе перетворитися в юридичну особу.

Індивідуальним підприємцем можуть стати наступні категорії осіб:

  • російські громадяни;
  • іноземці;
  • суб’єкти, громадянство яких не визначено.

Зверніть увагу: процедура державної реєстрації проводиться за місцем реєстрації. Для іноземних громадян в якості прописки може розглядатися як дозвіл на тимчасове проживання, так і вид на проживання. Також їм необхідно отримати дозвіл на роботу або патент. Якщо у них немає цих документів, то їм відмовлять в реєстрації ВП.

Як в Росії відкрити ІП іноземцю?

Процедура реєстрації ІП проводиться в ФНС за місцем реєстрації іноземця. Ця вимога прописано в Федеральному Законі №129 (стаття 8). Йому необхідно подати пакет документів, до якого мають входити:

  • заяву встановленого зразка (форма Р 21001);
  • ксерокопії всіх заповнених сторінок паспорта;
  • копія ідентифікаційного податкового номера (на спеціалізованих сайтах є інформація, як через інтернет дізнатися свій ІПН);
  • копія дозволу на тимчасове проживання або дозвіл на проживання;
  • квитанція, що підтверджує сплату державного мита (сьогодні її розмір встановлений в розмірі 800 рублів);
  • копія патенту або дозволу на роботу;
  • копія документа, в якому вказана адреса іноземця, за яким він постійно проживає.

Всі копії документів громадянин іноземної держави повинен запевнити в нотаріальній конторі. У контролюючий орган він може їх подати особисто або надіслати поштою рекомендованим листом з повідомленням і описом. У податковій службі йому повинні видати розписку, в якій співробітник вказує список документів, прийнятих до розгляду. Перевірка всієї документації буде проводитися протягом 5 робочих днів, після чого ФНС видасть свідоцтво суб’єкта підприємницької діяльності і внесе відповідні дані в ЕГРІП.

Зверніть увагу: перед державною реєстрацією іноземець повинен легалізувати свої документи. Якщо вони заповнені на мові іншої країни, то йому необхідно замовити їх переклад і завірити.

Що робити іноземцю після реєстрації ІП?

У процесі державної реєстрації іноземний громадянин може вибрати систему оподаткування (в Податковому кодексі він може знайти інформацію про те, які діють ставки по податках і зборах, як застосовується формула розрахунку податку на прибуток і т.д.). Якщо він цього не зробить, його автоматично визначать на загальну систему. Для оптимізації витрат найкраще підійде спрощена система оподаткування. Також ІП необхідно зареєструватися в Пенсійному Фонді та ФОМС. Якщо індивідуальний підприємець планує використовувати працю найманих працівників, йому в обов’язковому порядку потрібно зареєструватися та в інших позабюджетних фондах.

У Росії ІП можуть вести комерційну діяльність без відкриття розрахункового рахунку. Але якщо підприємець планує проводити зі своїми контрагентами розрахунки від 100 000 рублів за одним договором, то платежі потрібно робити тільки по безналу. Відповідно до Федеральним законом Росії, IP можуть працювати без печатки.

В яких випадках іноземцеві можуть відмовити в державній реєстрації?

Податковий орган може відмовити іноземному громадянину в державній реєстрації як ІП в наступних випадках:

  • відсутні деякі обов’язкові документи;
  • немає позначки нотаріуса;
  • неправильно заповнене заяву;
  • є несплаченою державне мито;
  • іноземець раніше був ІП або був визнаний банкрутом;
  • є заборона на ведення комерційної діяльності в Росії.

Зверніть увагу: контролюючий орган повинен дати відмову в письмовому вигляді. Іноземець може оскаржити рішення реєстратора в судовому порядку.

Збережіть статтю в 2 кліка:

Кожен іноземний громадянин, який перебуває в Росії на легальній підставі, має право займатися підприємницькою діяльністю. Для започаткування власної справи йому необхідно зареєструватися як ІП і встати в контролюючому органі на облік як платник податків.

Ссылка на основную публикацию